Wie ben ik

Het gezicht achter Ooiebeest ben ik: Roosmarie. Met veel plezier verzorg ik al sinds 2015 draagconsulten. 

Ieder consult weer voel ik waarom ik dit zo graag doe: het moment waarop jij als ouder/verzorger je kind succesvol bij je draagt is magisch. 

Het maakt me dankbaar en gelukkig dat ik op deze manier bij kan dragen aan een stukje rust, gemak en verbinding in het ouderschap. Zeker in de eerste jaren is het ouderschap een intensief avontuur. Hoe fijn is het dat dragen daar zo'n positief onderdeel van kan zijn? 


Nu, begin 2024, ben ik net gestopt met mijn eigen webshop en landelijk opleidingsinstituut. Als draagconsulent ga ik terug naar de basis van wat ik het allerliefste doe: persoonlijk advies bieden in een draagconsult. Daarnaast richt ik mij op ons gezin en mijn werk als pedagoog in opleiding op een basisschool.


In 9 jaar tijd is er veel gebeurd, daar geef ik bij deze graag een inkijkje in.



Voorgeschiedenis


Mijn interesse in dragen ontstond al tijdens (of eigenlijk vòòr) mijn eerste zwangerschap, terwijl ik tegelijkertijd mijn opleiding tot gastouder afrondde. Met mijn werk in de kinderopvang en het vooruitzicht zelf moeder te worden, ben ik al sinds 2014 gefascineert door het ouderschap en opvoeding; het belang van een veilige hechting; de rol van ergonomisch dagen; de invloed en betekenis van de eerste 1000 dagen van een kind; en de talloze ontwikkelingen die kinderen doormaken.


Tijdens die eerste zwangerschap maakten mijn partner Jacob en ik al praktisch kennis met het ergonomisch dragen in een consult bij een draagconsulent. Niemand in onze omgeving had daar ervaring mee, maar we zijn ontzettend blij dat we die stap hebben gezet. Op die manier hadden we positieve start en zijn we onze zoon direct vanaf de geboorte gaan dragen. Met dat dragen groeide mijn eigen kennis en interesse, maar vooral ook de interesse in mijn omgeving. Zowel van ouders van gastkinderen, buurtbewoners en familie, maar ook van volslagen vreemden. Die enorme vraag naar informatie, in combinatie met hoeveel plezier ik er in had anderen óók verder te helpen met het dragen van hun kind, zorgden er al snel voor dat ik de opleiding tot draagconsulent volgde. Zodoende heb ik onder de naam Vrouw Holle het gastouderschap een poos met het consulentschap gecombineerd. 


Zwanger van ons tweede kind in 2017, kwam het bericht dat een grote landelijke webshop er mee zou gaan stoppen. Ooiebeest, in september 2008 in Harderwijk opgericht door Marco en Gea van Diest. Eens begonnen als een opzet met kraamcadeautjes, groeide Ooiebeest na oprichting vlot uit tot één van de grootste namen op het gebied van ergonomische draagdoeken en draagzakken in Nederland. Gea bood met de opleiding tot draagconsulent en diverse vervolgopleidingen een sterke basis om klanten goed advies te kunnen geven. Ondanks een goedlopend bedrijf en drukbezochte inloopochtenden, besluiten Gea en Marco na 9 mooie jaren, in 2017, te willen gaan stoppen. Het voelt voor hen als tijd voor iets anders. Volledig de stekker uit Ooiebeest trekken zou zonde zijn na een waardevolle tijd waarin het bedrijf zo mocht groeien. Daarom bieden Gea en Marco het bedrijf ter overname aan. 

Als gepassioneerd draagconsulent zie ik een kans en stuur ik een bericht. Vol enthousiasme en enig ongeloof ontvang ik reactie; na contact over en weer vinden Gea en Marco hun opvolging in mij en Jacob. Met in de zomer eerst de komst van onze tweede zoon, neem ik per 1 december 2017 officieel het stokje over van Marco en Gea. Zodoende verhuisd Ooiebeest naar Friesland!


Met mij als draagconsulent, gespecialiseerd in onder andere de grote diversiteit in draagzakken, en Jacob zijn achtergrond in de detailhandel, groeit Ooiebeest in de jaren daarna steeds verder uit. Begin 2018 wordt het voor mij dan ook snel duidelijk dat ik keuzes moet gaan maken. Ik besluit te stoppen als gastouder en richt mij volledig op het dragen. Ik heb het altijd essentieel gevonden om écht persoonlijk advies te kunnen bieden. Om die reden deden we alles zelf: advies, workshops, bijwerken van en inkopen voor de webshop, social media, mail- en appcontact, maar ook het inpakken en verzenden van alle bestellingen. Er wordt samengewerkt met vele draagconsulenten, en in Heerenveen kun je terecht voor consulten, inloopochtenden en winkelen op afspraak. In die tijd groeit de pas-/huurcollectie van Ooiebeest uit tot de grootste van het land! In de jaren sinds mijn start als consulent volg ik diverse opleidingen en bijscholingen. Als aanvulling op onze werkzaamheden heeft óók Jacob in januari 2020 de eerste opleiding tot draagconsulent succesvol afgerond. Met collega's waar ik veel mee samenwerk, bezoeken we en staan we in die jaren ook op diverse beurzen en markten. 


In 2019 breiden mijn werkzaamheden zich uit als trainer voor het Instituut voor Hechting, sinds 2012 het eerste Nederlandse opleidingsinstituut voor draagconsulenten. Als de eigenaresse in 2020 laat weten dat zij een opvolger zoekt, gaan mijn collega Miranda Tuinstra en ik de gesprekken aan. Per januari 2021 zijn wij de nieuwe eigenaar van het Instituut voor Hechting, en zetten wij met passie en professionaliteit het werk van onze voorgangster voort. 

Ook het Instituut voor Hechting groeit net zoals Ooiebeest verder uit. Onder zowel de naam Instituut voor Hechting als Draagopleiding verzorgen we vele cursussen rondom ergonomisch dragen, zowel voor draagconsulenten als andere professionals, zowel in Nederland als België.

Na alle beschikbare draagopleidingen afgerond te hebben, kies ik er in 2022 voor om met de opleiding hbo pedagogiek te starten. Voor mijn gevoel ben ik nooit uitgeleerd, en in de pedagogiek vind ik de basis van alles waaromheen ik nu al jaren mijn werk vormgeef. 


Na vele succesvolle jaren is het in 2023 nodig om wederom keuzes te gaan maken. Persoonlijke omstandigheden in ons gezin spelen een grote rol, waardoor het noodzakelijk is om de webshop en het opleidingsinstituut achter me te gaan laten. Per 2024 geef ik het draagconsulentschap vorm in een minder intensieve, stabiele basis, waarin ik nog steeds kan blijven doen wat ik het liefste doe. Ook in de toekomst hoop ik zo nog vele ouders kennis te laten maken met het ergonomisch dragen van hun kind. Want dragen is voor iedereen!




Specialismes Roosmarie:

  • De wetenschappelijke achtergrond en geschiedenis van het dragen
  • Grote verscheidenheid aan knooptechnieken
  • Ergonomische draagzakken
  • Vroeg rugdragen met een jonge baby
  • Dragen van twee kinderen, zowel van tweelingen als verschillende leeftijden
  • Dragen in bijzondere situaties, zoals bij heupdysplasie, klompvoetjes, voorkeurshouding, lage of hoge spierspanning en diverse beperkingen
  • Dragen van prematuur geboren kinderen
  • Fancy Finishes/afknoopvariaties met doek en halfbuckle draagzak
  • Knoopwijzen voor Zwangeren FTZB
  • Het effect van communicatie, aanraking en geluid