Gratis verzending vanaf €80,- Veilig online kopen Persoonlijk advies

Veelgestelde vragen over wasbare luiers

Ten eerste is je kindje sneller zindelijk, vaak al met 2,5 jaar. Daarnaast zijn er de milieuvoordelen, minder luieruitslag, goedkoper ten opzichte van de wegwerpluiers en ze zien er ook nog eens verschrikkelijk hip uit!

Tegenwoordig zijn kinderen zindelijk met gemiddeld 31 maanden. Zo’n 30 jaar geleden (toen er nog geen wegwerpluiers waren maar de luiers nog gewassen werden) waren kinderen zindelijk met gemiddeld 24 maanden. De huidige wegwerpluiers zijn dusdanig absorberend, dat kinderen niet meer door hebben dat ze een vieze luier hebben.

Daarnaast heeft je kindje natuurlijke materialen aan de billetjes (in tegenstelling tot allerlei schadelijke chemicalien in wegwerpluiers) en minder luieruitslag.

Wegwerpluiers zorgen voor ruim 600 kilo afval. Daarnaast zorgt het gebruik van wasbare luiers voor 1,5 tot 2,5 keer minder CO2 uitstoot in tegenstelling tot wegwerpluiers. Daarnaast zijn de wegwerpluiers nauwelijks recyclebaar terwijl je de wasbare luiers voor je tweede kindje kunt gebruiken of doorverkopen.

Soorten luiers

Een pocketluier heeft (zoals de naam al zegt) een pocket. Hier kun je een booster indoen. De boosters van Rumparooz kun je aanpassen aan de hoeveelheid absorptie die je kindje nodig heeft. De Rumparooz-luiers zijn een voorbeeld van pocketluiers.

AIO staat voor All In One. Dit zijn complete luiers die geen aparte inleggers nodig hebben. Voorbeelden hiervan zijn de  Bambino MioSolo of de TotsBots Easyfit Binky.

Een All in Two is een tweedelig systeem zoals bijvoorbeeld de TotsBots Peenut; een absorberende inlegger en een waterdicht overbroekje waar je de inlegger inklikt. Je kunt de luier dus helemaal klaarmaken van te voren, maar bij een verschoning kun je ook enkel de inlegger verschonen.

Een ander tweedelig systeem is een systeem waarbij je werkt met een absorberende luier met daaroverheen een waterdicht overbroekje. Dit systeem is het meest lekvrij, dus erg geschikt voor snachts en langere slaapjes/autoritten. Een voorbeeld is de TotsBots Bamboozle met een overbroekje.ede kindje kunt gebruiken of doorverkopen.

De OneSize luier is (zoals de naam al zegt) een luier die 1 maat heeft. Door de knoopjes aan de voorkant van de luier, kun je de luier aanpassen aan de grootte van jouw kindje. Je kunt deze dus over het algemeen gebruiken vanaf de geboorte tot aan de potjestraining.

Wanneer de luier op zichzelf niet voldoende absorbeert om de urine van je baby op te vangen, kun je een booster gebruiken voor extra absorptie. Mocht dit nog niet voldoende zijn, dan kun je een booster van een ander materiaal gebruiken, bijvoorbeeld bamboo of hennep.

Boosters zorgen voor extra absorptie. Je kunt ze dus gebruiken voor de ‘Heavy Wetters’ maar ook ‘s nachts of tijdens lange autoritten. Beter ishet om ‘s nachts een tweedelig systeem te gebruiken zoals de Bamboozle met een overbroekje.

Bamboo en hennep hebben allebei een hoger absorberend vermogen dan microfiber. Het voordeel van microfiber is dat het erg snel droog is. Het nadeel van microfiber is dat je het niet direct tegen baby’s billetjes kunt gebruiken, anders drogen de billetjes uit. Pocketluiers of AIO’s hebben vaak een extra fleece laagje tussen de microvezel inlegger en de billen van je baby, deze kun je dus veilig gebruiken.

Indien je volledig over wilt gaan op wasbare luiers, dan heb je minimaal 20-24 luiers nodig. 8 verschoningen op een dag zijn niet ongewoon met wasbare luiers. Microvezel is snel droog maar andere materialen zoals bamboe of hennep hebben een langere droogtijd nodig. Wij adviseren om minimaal 24 luiers te hebben.

De inlegvelletjes laten vocht door maar geen vaste ontlasting. De ontlasting komt dus niet op de luier. De poep kun je gewoon door het toilet spoelen en in veel gevallen kun je de inlegvelletjes ook gewoon doorspoelen, kijk voor de zekerheid op de verpakking of dit kan.

Er zijn ook fleece inleggers, hier schud (of spoel) je de poep af en deze was je gewoon mee met de luierwas, zodat je ze steeds opnieuw kunt gebruiken. Het voordeel van fleece inleggers is dat het ook zorgt voor het droge-billetjes-gevoel in gebruik bij bijvoorbeeld de Bamboozle. Daarnaast zorgen inlegvelletjes voor het verminderen van ontlastingsvlekken in je luiers.

Het wassen van je luiers

Houd je sowieso altijd aan de wasvoorschriften zoals de luierfabrikant aangeeft.

  • Spoel je luiers eerst voor met een apart koud spoelprogramma. (je wilt natuurlijk niet je luiers in vuil water wassen)
  • Daarna de hoofdwas op 40 (max 60) graden en centrifugeren op niet meer dan 1200 toeren.
  • Tenslotte hang je de luiers te drogen aan de waslijn (vermijd direct zonlicht).

Voor de meeste luiers kun je een gewoon kleurwasmiddel gebruiken mits er geen wasverzachter aan toegevoegd is.

Gebruik wasmiddel met minder dan 5% zeep en vermijd bleek- en vlekkenmiddelen. Tevens dient het gebruik van azijn, chloor en wasverzachters vermeden te worden.

Lees ook altijd op de wasvoorschriften van de luierfabrikant.  

Nee, je mag geen wasverzachter gebruiken, hierdoor wordt het absorptievermogen gereduceerd.

Hoe krijg ik mijn luiers droog na het wassen?

Je kunt de luiers centrifugeren maar nooit harder dan 1200 toeren. Hierna kun je je luiers het beste laten drogen aan de waslijn.  

Wasbare luiers mogen in de droger (op aangepaste temperatuur (niet heet) in verband met levensduur van de elastieken), maar niet de pul materialen. Het verkort echter wel de levensduur van de luiers. Het beste kun je je luiers dus gewoon aan de waslijn laten drogen.

Vieze luiers kun je bewaren in een Wetbag of luieremmer met waszak totdat je ze gaat wassen. Je kunt de luiers dan met Wetbag of waszak en al in de wasmachine doen. Laat je luiers echter nooit langer dan 3 dagen in de Wetbag zitten!

Contact

(Post)adres:
Klaproosmeen 52
3844 PJ Harderwijk

Bezoekadres:
Harderwijkerweg 128A
3852 AG Ermelo
(alleen op afspraak of tijdens inloop)

Tel (ook voor Whatsapp): 06 131 612 33

Email: info@ooiebeest.nl Contactformulier
Top