Consult - persoonlijk advies

 

Wil je graag je kindje gaan dragen, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Wil je weten wat de fijnste draagzak of draagdoek voor jullie is? Of wil je graag een knooptechniek goed aangeleerd krijgen? Dan is een draagconsult een goeie optie! Bij een draagconsult leer je 1 op 1 veilig en comfortabel je kindje te dragen, op een manier die het beste bij jullie past. Zit een draagzak toch niet zo lekker als verwacht of loop je tegen iets specifieks aan bij het knopen van een doek? Ook dan helpen we je graag!

 

Wat houdt een draagconsult in?

De inhoud van een draagconsult wordt altijd bepaald door jullie eigen specifieke vraag en situatie. Een draagconsult is daardoor altijd persoonlijk, en nooit standaard.

Zo kan het zijn dat we het vooral zullen hebben over het ergonomisch dragen op zich. Want waarom zou je dragen? Wat zijn de voordelen? De belangrijkste aandachtspunten? Of misschien hebben we het juist over alle verschillende draagwijzen die er mogelijk zijn (geweven draagdoeken, rekbare draagdoeken, ergonomische dragers, ringslings, torsodoeken..). Tijdens een consult is er in ieder geval altijd gelegenheid om allerlei draagsystemen te bekijken, voelen en proberen. 

Het kan heel goed zijn dat het tijdens een consult centraal staat de draagzak te vinden die voor jullie het fijnste zit, én die het beste aan jullie wensen en eisen voldoet.

Daarnaast kan een consult natuurlijk ook ingevuld worden met het leren van een knooptechniek voor een rekbare of geweven draagdoek. Hierin leer je 1 op 1 je doek op de juiste wijze te gebruiken. Tijdens een consult behandelen we één knooptechniek. Dit kan naar wens wel gecombineerd worden met bijvoorbeeld ook het uitzoeken van een drager of het gebruik van een ringsling, maar niet met een tweede knooptechniek. Bij het knopen is het namelijk erg belangrijk dat het geheel behapbaar blijft. Na bijvoorbeeld een week (of langer) oefenen alsnog een tweede knooptechniek aanleren, is uiteraard geen probleem. Mogelijk knopen zijn o.a. de PWCC, FWCC, FCC, Kangoeroe, Ruck, SHBC, DH en BWCC.

 

Hoe gaat het precies in zijn werk?

Een consult start met een kort vraaggesprekje en met uitgebreide informatie die past bij jullie situatie. Vervolgens laat ik een of diverse draagmethodes zien en geef ik hierover uitleg. Hierna oefenen of passen we samen met een speciale draagpop die qua gewicht en lengte op een echte baby/kind lijkt. Zo wordt je eigen kind niet onnodig geprikkeld en kun je op je gemak leren knopen of draagzakken passen. 

Als je al een eigen draagdoek of draagzak hebt, kun je daar uiteraard gebruik van maken tijdens een consult. In alle gevallen zullen er ook voldoende draagzakken, draagdoeken en poppen van ons aanwezig zijn om gebruik van te maken. De lijst van producten die we gebruiken voor consulten vind je hier, de poppen die wij gebruiken zijn van Renate's Puppenstube en zijn beschikbaar in diverse maten variërend van prematuur geboren kind tot grote peuter. 

Voor een videoconsult binnen regio Heerenveen stellen we tegen een borg een draagpop en doek beschikbaar om mee te kunnen oefenen. Buiten een consult om kan er ook altijd materiaal gehuurd worden. 

 

Tijdsduur

Een draagconsult met één persoon of een stel duurt standaard circa anderhalf uur en kost bij Ooiebeest €60 (zie alle tarieven hieronder). Met twee actief deelnemende personen is uitloop naar twee uur normaal. De exacte duur van een consult is altijd afhankelijk van de specifieke invulling, maar bijvoorbeeld ook van je eerdere ervaring met het dragen en of er (meerdere) kinderen bij aanwezig zijn.

Een consult kan ook vormgegeven worden als een kort consult: Wil je bijvoorbeeld alleen tips bij de details van een specifieke knoop? Heb je een bepaalde draagzak in je hoofd die je wilt passen? Wil je hulp bij het afstellen van een draagzak of bijvoorbeeld leren dragen met een ringsling? Dit kan prima in het tijdbestek van een halfuur (€20) tot een uur (€40).

Lijkt het je leuk om met meerdere deelnemers iets nieuws te leren of draagzakken te passen? Neem dan contact op voor de mogelijkheden van een workshop! (Meer informatie vind je hier.)

 

Locatie

Een consult is mogelijk op onze locatie in Heerenveen (bedrijf aan huis) of in overleg bij jou thuis. Voor consulten houden we een maximum rij-afstand van ongeveer een uur aan. Het werkgebied van Ooiebeest beslaat zodoende Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel en Flevoland.

Ook videoconsulten zijn een optie, waarbij we niet aan locatie gebonden zijn.

Als je voornamelijk geïnteresseerd bent in het passen van verschillende draagzakken, raden we aan bij ons op locatie te komen. Hier hebben we namelijk het grootste gedeelte van onze pascollectie van ruim 100 draagzakken bij de hand. (Op deze pagina staat de complete lijst.) Bij thuisbezoek zal er altijd een voorselectie gemaakt worden in dragers die het beste aansluiten op jullie situatie en wensen.

Een combinatie van verschillende draagzakken huren en op afstand digitaal advies krijgen is ook een optie.

Het leren knopen van een draagdoek kan op iedere locatie.

Kinderen mogen uiteraard altijd aanwezig zijn tijdens het consult, het is fijn om aan het einde van een consult nog even echt te kunnen knopen of de gekozen draagzak met je kind te kunnen passen. Houd er rekening mee dat de aanwezigheid van (meerdere) kinderen wel voor uitloop kan zorgen. Het kan daarom fijn zijn om het consult als stel te doen of om een extra persoon te vragen die als oppas op de achtergrond aanwezig kan zijn.

(NB: wij hebben een hond; hij is altijd in een andere ruimte tijdens consulten en we letten erg op hygiëne. Mocht er toch sprake zijn van bijvoorbeeld allergieën, dan houden we hier graag zoveel mogelijk rekening mee.)

 

Nazorg

Aan het einde van een consult krijg je altijd op papier de algemene voorwaarden voor veilig dragen mee, net zoals in het geval van het leren van een knoop; ook de stapjes van die knoop.

Bij een draagconsult hoort uiteraard ook persoonlijk passende nazorg. Dit bied ik in de vorm van contact via app of mail. Twijfel je of het wel goed zit? Heb je toch nog aansluitende vragen? In de eerste 3 weken na onze afspraak hoort dit gewoon nog bij het consult.

Ontstaan er later alsnog weer vragen? Stuur gerust een bericht, dan kijken we samen naar wat er nodig is. Je bent uiteraard altijd welkom op afspraak (en op termijn ook weer tijdens een inloopmoment)!

 

 

Tarieven:

 • Het basistarief is €10 per kwartier. De minimum afnametijd is altijd een halfuur (€20).
 • Zodoende zijn de kosten bij een duur van 45min €30; 1 uur €40; 1u15min €50; 1u30min €60; 1u45min €70; 2 uur €80, etc. 
 • Voor workshops (meerdere deelnemers met meerdere kinderen) gelden andere tarieven. 
 • Bij thuisbezoek buiten Heerenveen wordt er €0,30 per kilometer (heen en terug) gefactureerd.
 • Consulten tijdens de zwangerschap kunnen gecombineerd worden met een tweede afspraak zodra het kindje er is. Tijdens de tweede afspraak zorgen we voor de juiste afstelling van de gekozen draagzak, of knopen we nog eens samen. 
 • De betaling voor een consult kan via betaalverzoek, contant of op factuur.

NB: in onze visie is dragen voor iedereen. Ligt het boeken van een consult of aanschaffen van een drager niet binnen de mogelijkheden van je budget? Neem dan alsjeblieft alsnog contact met ons op, dan kijken we samen naar wat er wél mogelijk is.

 

 

Algemene voorwaarden

Door het boeken van een consult bij Ooiebeest ga je akkoord met de informatie op deze pagina en onze algemene voorwaarden.

 • De informatie en technieken die je in een consult aangeleerd krijgt zijn ten alle tijde een professioneel advies.
 • Het is altijd de eigen verantwoordelijkheid van de klant om de aangeleerde technieken en overgebrachte informatie op correcte en veilige wijze toe te passen.

 

Corona-maatregelen

In verband met Covid19 volgen we tijdens consulten en andere afspraken de richtlijnen van de Nederlandse overheid. Dit houdt in dat: 

 • we slechts een beperkt aantal klanten per dag op onze eigen locatie kunnen ontvangen
 • er bij een consult maximaal 3 personen/deelnemers (van 12 jaar of ouder) aanwezig kunnen zijn
 • afspraken niet door kunnen gaan als iemand (ook niet aanwezige gezinsleden) corona-gerelateerde gezondheidsklachten ervaart
 • we geen handen schudden
 • we van tevoren en naderhand extra onze handen wassen
 • we niezen en hoesten in onze elleboog
 • we tijdens een consult zoveel mogelijk 1,5 meter afstand houden
 • materiaal tussen consulten in extra gereinigd en gelucht wordt
 • we optioneel een mondkapje dragen

Wat betreft de 1,5m afstand; we houden tijdens afspraken zoveel mogelijk deze afstand. Vanwege de aard van een consult kan het soms wenselijk zijn om binnen deze afstand van elkaar te komen voor het helpen afstellen van een draagzak. Het is naar eigen keuze of dit wel of niet gebeurd binnen een consult. 

Wat betreft het dragen van een mondkapje en/of andere beschermingsmiddelen; aangezien een consult zich (meestal) in een thuissituatie afspeelt, is het jullie eigen beslissing als klant om wel of niet gebruik te maken van mondkapjes. 

De optionele aard van deze maatregelen kan gehandhaafd worden omdat een afspraak bij milde klachten al niet doorgaat en verplaatst wordt. 

NB: de algemene hygiëne van onze materialen, producten en locatie hebben we uiteraard altijd hoog in het vaandel, ongeacht Corona. Hier dragen we dus ook nu standaard zorg voor door onder andere materialen te luchten en/of te wassen tussen afspraken in; draagpoppen te reinigen; onze omgeving goed schoon te maken. 

 

Annulering:

Een gepland consult kan tot 24 uur van tevoren zonder kosten geannuleerd worden. Annuleer je korter dan 24 uur van tevoren, dan wordt een deel van de te verwachten consultkosten in rekening gebracht. Bij een kort consult €15, bij een standaard consult €30. Dit in verband met de gereserveerde tijd en het moeten bekostigen van kinderopvang. Moet een consult verplaatst worden in verband met Corona-gerelateerde gezondheidsklachten? We hebben er alle begrip voor dat dit soms korter dan 24 uur van tevoren gebeurd. Graag spreken we (onder voorbehoud) dan wel direct een nieuw moment af. 

 

 

Interesse in een workshop, babyshower of voorlichtingsbijeenkomst?

Neem contact op via [email protected] voor alle mogelijkheden.

 

 

 

Benieuwd welke opleidingen en ervaring ten grondslag liggen aan de informatie die je krijgt in een consult? Lees via deze pagina meer over de personen achter Ooiebeest.