Gratis verzending vanaf €80,- Veilig online kopen Persoonlijk advies

Veel gestelde vragen

Ben je onzeker bij het knopen, ben je bang je kindje te laten vallen, of heb je nog nooit een draagdoek geknoopt en durf je niet alleen te beginnen? In dat geval is het wellicht handig een draagconsult te volgen. Een draagconsult is een investering voor jaren; je leert veilig, correct en op een fijne manier dragen, en dragen met een geweven draagdoek kan tot in de peutertijd!

Vooraf wordt via email of telefoon besproken wat je wensen zijn en wordt er afgesproken welke knoop er geleerd gaat worden. Tijdens het consult zal er eerst geoefend worden met een draagpop; een speciale pop voor dit doel met een gewicht van ca 3 a 3,5 kg.

Als je vertrouwen heb in het knopen, gaan we – indien aanwezig – met je kindje oefenen.

Je mag verwachten dat je aan het einde van het consult je eigen kindje veilig en vol vertrouwen in een draagdoek kunt knopen.

Om goed, veilig en verantwoord te leren knopen, adviseren wij je een draagconsult te volgen. Er zijn veel filmpjes te vinden op bijvoorbeeld YouTube, maar houd in gedachten dat het overgrote deel hiervan niet de juiste knoopwijze(n) toont.

Onderstaande tabel geeft een aantal gangbare knopen weer. De maten die vermeld staan bij de knoop, worden geadviseerd voor vrouwen tot en met maat 42.

Indien je een grotere kledingmaat hebt, adviseren we een doek een maat groter te nemen.

Maattabel

De maat draagdoek die je nodig hebt is afhankelijk van je kledingmaat en de knoopwijze die je wilt doen. In deze tabel staat een overzicht van diverse knopen met de lengte/maat doek die je daarvoor nodig hebt.

Maattabel

Bij warmte is het fijn om een wat dunnere, of luchtige geweven draagdoek te hebben, of een geweven draagdoek met linnenblend.

Een draagzak is een voorgevormde ergonomische drager die makkelijk in gebruik is. Een draagzak heeft klikgespen, of lange banden die je makkelijk kunt knopen.

Het voordeel van een draagzak is dat deze snel en handig in gebruik is.

De beste manier om een draagdoek goed, verantwoord en veilig te gebruiken is een draagconsult. Bij Ooiebeest kunt je terecht voor een draagconsult bij Mariet (omgeving Zeewold), Iris (omgeving Putten), Manon (omgeving Ermelo) en Gea (omgeving Harderwijk).

Je kunt je draagdoek zien als een laag kleding. Houdt hier dus rekening mee bij het kleden van je kindje. Ga je buiten dragen en is het wat frisser? De voorkeur heeft een draagcover of een draagjas die om jullie samen heen gaat. Draag je liever over je jas? Zorg dan dan het hoofdje en de beentjes en voetjes van je kindje goed beschermd zijn tegen wind, kou, regen en/of zon.

Een overzicht hierbij- algemeen advies:

Wat trek je je kindje aan in de draagdoek?

Rond het vriespunt: jasje aan + sjaal + half onder je jas

Boven de 5 graden: jasje aan + sjaal + muts op

Boven de 10 graden: dun jasje of vestje

Boven de 15 graden: normale kleertjes

Boven de 20 graden: luchtige kleertjes

Boven de 25 graden: alleen een rompertje

Boven de 30 graden: niet meer in de draagdoek

Een draagdoek kun je gebruiken vanaf geboorte. Hierbij heb je de keuze voor een rekbare draagdoek of een geweven draagdoek. Is je kindje prematuur? Dan adviseren wij voor goede ondersteuning het gebruik van een geweven draagdoek.

Dit is onder meer afhankelijk van het soort draagdoek. Draag je met een rekbare draagdoek, dan zul je op een gegeven moment merken dat je het zelf niet prettig meer vindt omdat je kindje wat zwaar wordt. Een geweven draagdoek zal dit gevoel niet zo snel geven.

Geweven draagdoeken kunnen veelal tot in de peutertijd gebruikt worden. Het is waarschijnlijk voornamelijk je eigen lichaam die aan zal geven het niet fijn meer te vinden, of je kindje die niet meer (zo vaak) gedragen wil worden.

Rekbare draagdoeken zijn vaak rond de 5 meter. Dit is voor nagenoeg iedereen een prima maat.

Geweven draagdoeken zijn in veel maten te krijgen; variërend van 2 meter tot en met 6 meter of zelfs langer! De meest gangbare maten zijn maat 6 en 7.

Draagdoeken zijn de meest ergonomische manier van dragen, mits correct geknoopt. Niet iedereen ziet het echter zitten, om met een doek van ongeveer 5 meter lang te moeten knopen. In dat geval is een draagzak – mits ergonomisch – een prima alternatief.

Let bij de aankoop van een draagzak goed op de maatindeling!

Het goed passen van een draagzak is niet afhankelijk van de leeftijd van je kindje, maar van de kledingmaat/lengte!

De kikkerhouding is eigenlijk de houding die kindjes normaliter in de baarmoeder hebben; de beentjes zitten gespreid en gebogen ter hoogte van de heupjes.

Het is normaliter geen probleem om tijdens zwangerschap te dragen. Let hierbij goed op de signalen van je eigen lichaam!

Het algemene advies is om onder je jas te dragen. Er zijn veel speciale draagcovers en draagjassen te verkrijgen die het mogelijk maken om samen fijn en warm buiten te zijn. Dragen onder je jas zorgt dat je je kindje goed in de gaten kan houden, onder meer qua temperatuur; je draagt dicht tegen je aan en reguleert daarmee de temperatuur van je kindje.

Let op! Een kindje in een ski-jas over je jas in een doek of draagzak dragen kan er goed warm uitzien, en toch onderkoeld raken!

Er zijn tegenwoordig veel goede draagzakken te verkrijgen: voorgevormde dragers waarin je je kindje veilig en verantwoord kan dragen. Zowel klik-systemen als knoopsystemen.

Een ringsling is een doek van ca 2 meter met aan 1 zijde 2 ringen bevestigd. Hiermee draag je op één schouder. Makkelijk en handig voor kortere stukjes en/of jonge kindjes.

Een draagdoek is heel persoonlijk. Wat de één als prettig ervaart, kan een ander niet fijn vinden. Ben je nieuw in het dragen met een draagdoek dan adviseren wij altijd : kijk eerst naar wat je mooi vindt. Koop je een draagdoek die je niet zo mooi vindt maar het zou ‘de beste keuze’ zijn, dan is de ervaring dat deze vaak in de hoek blijft liggen. Dat zou zonde zijn.

Belangrijk is het goed leren knopen van een draagdoek. Als je het knopen goed onder de knie hebt, is de blend, het merk, de dikte, minder belangrijk en puur persoonlijke voorkeur.

Doeken met blends – wol, hennep, linnen – zijn soms wat stugger als ze nieuw zijn. Deze doeken moeten echt ‘ingedragen’ worden, zoals dat genoemd wordt.

Een eerste slag maak je al door je doek te wassen/spoelen (nieuw zijn ze niet vies; spoelen op koude stand is voldoende) en te stoomstrijken (algemene info – zie waslabel voor mogelijkheden!). Dit maakt de doek al een stukje zachter. Verder maakt het veel knopen, vingerhaken, of gewoon op de bank leggen en erop ‘leven’ een doek soepeler. De wrijving maakt het katoen, linnen, hennep in de doek prettig zacht.

Let op : wol kan deze wrijving niet hebben!

Elke doek komt met een wasbeschrijving of heeft een waslabel. Let hier goed op.

Het wassen van een nieuwe doek volstaat doorgaans met een spoeling (koud) en (stoom)strijken.

Dit wisselt per merk. Doorgaans wordt het wel geadviseerd. De eerste keer volstaat doorgaans een spoeling (koud) en (stoom)strijken.

Let op : check een nieuwe draagdoek voor het wassen op weeffouten en/of afwijkingen. Gewassen doeken kunnen niet als nieuw geretourneerd worden!

Dit wisselt per merk. Check het waslabel.

Katoenen doeken en doeken met katoen/linnen of katoen/hennep blend kunnen meestal prima een rondje in de droger hebben; ze worden hier zachter van.

Twijfel je, vraag dan eerst na.

Strijken van een geweven draagdoek wordt aangeraden. Een ‘stevige’ blend kan je doorgaans even fijn stoomstrijken.

Check het waslabel!

Contact

(Post)adres:
Klaproosmeen 52
3844 PJ Harderwijk

Bezoekadres:
Harderwijkerweg 128A
3852 AG Ermelo
(alleen op afspraak of tijdens inloop)

Tel (ook voor Whatsapp): 06 131 612 33

Email: info@ooiebeest.nl Contactformulier
Top